...Hm ... Nu o luaţi ca pe o atentare la personalităţile voastre ! E o simplă metaforă, care readuce în prim-plan vorba unui celebru personaj român, dar, mai important, îmi permite să vă introduc în atmosfera unui album special al trupei Pink Floyd. V-aţi dat seama... albumul se numeşte Animals. A apărut în 1977 şi este al zecelea album al formaţiei. Este un album concept care aduce o critică severă societăţii engleze a anilor '70 şi marchează o cotitură în stilul muzical al formaţiei.
"Povestea" albumului este inspirată de fabula politică a lui Orson Wells, Ferma animalelor : diferitele clase sociale sunt descrise prin asemănarea cu diverse animale - câini combativi, porci despotici şi nemiloşi, precum şi "turma fără minte" a oilor. În timp ce fabula lui Wells este o critică a stalinismului, versurile albumului se constituie într-o critică a societăţii capitaliste.
Sper că v-am stârnit interesul, cu atât mai mult cu cât, cred, veţi găsi o izbitoare asemănătoare cu societatea noastră contemporană ... de aici şi titlul postu-ului se azi ...
Animals
"Animals" este deschizatorul drumului pe care paseste mai tarziu "The Wall". Este considerat "copilul" lui Roger Waters (conceptul, versurile, mare parte din muzica ii apartin), si unul din cele mai "dure" albume ale lor (si mai "underrated" dupa parerea mea). Desi nu este considerat un album "clasic", "Animals" este unul din favoritele mele pentru "sunetul" sau neconventional, pentru mesaj, si pentru partile instrumentale (mai ales solo-urile de chitara ale lui Gilmour in "Dogs").
RăspundețiȘtergerePS. George Orwell este cel "vinovat" de critica dictaturii in "Ferma Animalelor".
C.
Revin (cam tarziu) pentru ca acum am "descoperit" un articol ce se lipeste aici: Chitarele sparg ziduri:
Ștergerehttp://www.adevarul.ro/radu_paraschivescu_-_comentarii/Chitarele_sparg_ziduri_7_626407355.html
C.